söndag 17 september 2023

Spänt läge i Dominikanska republiken och Haiti

Spänt läge i Dominikanska republiken och Haiti

Under senare tid har läget mellan de båda karibiska länderna Dominikanska republiken och Haiti varit mer spänt än vanligt. Anledningen är en konflikt gällande en kanal som Haiti håller på att bygga för att leda vatten från floden Masacre som har sitt utflöde från en stor dominikansk bergskedja La Cordillera Central. Haiti behöver vatten till sina odlingar samtidigt som jordbrukare på den dominikanska sidan oroas över att vattnet leds bort från deras risfält.


All handel mellan länderna har stoppats och samtliga gränsövergångar via land, till havs och i luften har stängts. Under senaste dagarna har en massiv utvandring av haitier från Dominikanska republiken registrerats, dels tillbaka till Haiti men också till andra central- och sydamerikanska länder. Situationen mellan länderna är mycket spänd och många är oroliga över den upptrappning av militär närvaro som pågår.


Från församlingens missionscenter i Batey Palavé rapporterar vår medarbetare Esther Melo om hur invånarna reagerar med oro:

- Be för Dominikanska republiken och Haiti, att Gud måtte beskydda och bevara oss, vädjar Esther i en hälsning till församlingen.


Platsen består av både dominikaner och haitier som lever sida vid sida, samtidigt som spänningen mellan länderna ökar.

I Dominikanska republiken bor det idag mellan en och två miljoner haitier och invandringen från Haiti är svår att kontrollera. En stor del av dessa haitier saknar uppehållstillstånd eller visum. Fortsätt att be för de haitiska och dominikanska folken.