söndag 6 oktober 2019

Framtidshopp i Jesus Kristus

Framtidshopp i Jesus Kristus


Idag går dominikanerna till valurnorna. Det är dags för primärval inför nästa års presidentval. Kandidaterna har senaste tiden visat upp sig på enorma valfester och stora glittrande TV-shower, där de gett sina löften och målat upp sina respektive framtidshopp. Löftesgivande handskakningar och gnistrande dollarleenden åt alla håll, och som alltid i ett land som detta, mycket mycket pengar i omlopp under borden och många köp av röster. Och redan nu på morgonen rapporteras från olika platser om våldsincidenter och skottskador vid valurnorna där oliktänkande drabbar samman. Ett nytt datasystem har satts i bruk inför detta val vilket kommit att innebära en och annan fadäs som media snabbt kablat ut. Som då t ex en av kandidaternas mamma skulle lägga sin röst på sin son omgiven av journalister och kameror - och trycker på fel knapp … oåterkalleligt!

Samtidigt, bara 27 mil härifrån Santo Domingo, balanserar Haiti på kollapsens och ruinens brant. Jag läser i dagens tidning (Listin diario) om hur oppositionen i landet förbereder sig för fortsatt fler upplopp där de kräver president Moises avgång: 
Foto: Listin Diario
”Under fredagen hölls den största demonstrationen sedan protesterna inleddes för ett antal veckor sedan. Man är trött på korruption, galopperande inflation och råvarubrist. Även andra regeringar uppmanas att dra tillbaka sitt stöd för Moise. Han anklagas för korruption gällande enorma summors stöld ur statskassan, vilket han förnekar och därför säger att han inte kommer att avgå.
Ekonomin har praktiskt taget förlamats och mer än 2 miljoner barn har inte kunnat gå i skolan och leveranser med akut och brådskande hjälp stoppas, särskilt på landsbygden.
Men oppositionen backar inte: -Jovenel Moïse måste avgå så snart som möjlig, striden kommer att fortsätta. Han har sänkt landet ned i ett kaos!”

Två länder som samsas på en liten ö mitt i havet försöker lösa sina problem, försöker se en bättre framtid, famlar båda efter ett framtidshopp ...

Och vad gör vi då? Igår var det läkarmottagning med doktor Dory Dias och kollegan Ulina Peña.

Veronica, Dory och Esther plockar fram de mediciner
som de hjälpsökande så väl behöver.
Därefter väckelsemöte där flera vittnade och sjöng om vår frälsare Jesus Kristus, och Dory till sist hade en gripande appell med maning främst till de unga att hålla sig borta från allt som förnekar Gud; att söka sig dit där tron på honom är det som församlar och uppbygger.
Barn- och ungdomssamlingar är en viktig del av arbetet här. Varje vecka samlar Veronica en grupp i åldern 10-12 år för att studera bibeln tillsammans med dem, och pysslar med annat som inspirerar dem. Sean samlar en grupp med äldre ungdomar, även den samlingen med Guds ord i centrum, och så naturligtvis våra barnmöten, och den angelägna samling Ester har med mestadels tonårsgrabbar som lever ett tufft liv i sin vardag.

Det är så värdefullt att få ge dessa unga Guds ord. Den framtid de har vet vi inget om, men att ha fått lära känna Bibeln, komma nära böckernas Bok och den kunskap den förmedlar kan längre fram leda till en personlig längtan att få möta Jesus till frälsning. Det är vår bön och förhoppning! Ett förvandlande frälsningsmöte med Jesus Kristus ger framtidshopp trots mänskligt sett många gånger dyster prognos för den tillvaro man lever i. 

Karin Vidén