onsdag 18 september 2019

Morgoninköp

Morgoninköp


Morgonen är här. Mulet även idag, och regn väntas i eftermiddag.

Klockan är halv åtta och jag beger mig ut för att handla till dagens mat. Kvinnor sopar gatan och massor av barn och ungdomar skyndar på stegen på väg till skolan.
Träffar på vår broder Juan där han sitter på en murken trädstam utanför sin enkla bostad.
Broder Juan
I söndags blev han dålig och föll ihop ute på gatan, och slog sig illa i bakhuvudet och fick sy. Han mår fortfarande dåligt och ber om förbön. -Gud hör bön! utropar han, och hoppas på att få hälsan tillbaka.

Colmado
Mina gröna inköp gör jag dels i en Colmado, dels hos några kvinnor som säljer vid små bord utefter stora gatan. Alltid fräsch sallad, fina smakfulla tomater, och inte att förglömma att det nu är säsong för avocado.
Blir också små pratstunder om det ena och det andra då man möts så här på morgonen.

Jag delade denna morgon min fundering över var all rök kommer ifrån som under kvällar, nätter och tidig morgon med vinden drar in i huset och irriterar ögonen och även till viss del andning. En kvinna berättade då att det är från en kolmila nere vid floden; och flera grannar har funderat på att kontakta lämplig myndighet för att få stopp på det. Många besväras, och samtal med dem som har milan har inte lett till något resultat! Denna kolmila är samtidigt leverbröd för en familj, och jag ser det strävsamma paret gå igenom kohagen mot floden varje morgon innan det ljusnar helt. Har tidigare undrat vart de går och vad de gör – nu vet jag.

Efter avklarat inköp ger mig av hemåt. Flera bussar brummar sotiga och bolmande förbi fullastade med ungdomar som ska till skolor utanför Palavé.
Stannar till hos ännu en försäljerska och blir hälsad: -Gud välsigne dig ”pastorskan”! Köper av henne en fin avokado innan jag går hem och sätter på morgonens kaffepåtår. Penetrerar en stund över gårkvällens bibelstudium från Romarbrevet 6, som gav mig så mycket, och min dag har börjat.