lördag 28 september 2019

Media - och min verklighet

Media - och min verklighet


Läser landets morgontidningar på nätet och plockar här bitar för att ge åtminstone en liten bild av vad som sker.
Redan i förrgårkväll kom vår vän och syster, Esther, för att samla en ganska stor grupp tonåringar i vår lokal, vilket hon gör varje torsdag. Det hon berättade för oss var mycket obehagligt. En tvåårig flicka hade hittats död i det vi skulle kalla en septiktank, bara någon kilometer ifrån oss …

En granne till familjen är nu misstänkt för att ha våldfört sig på barnet och dödat den lilla. Händelsen var senare på kvällen en nyhet på en av de större kanalerna i landet där man filmat den lilla kistan stående uppallrad på två trästolar i familjens ”vardagsrum” med en chockad ung mamma sittande intill. När jag på förmiddagen igår gjorde några inköp utefter stora gatan här i Palavé var det som skett det stora samtalsämnet, och en betryckt stämning var märkbar där män och kvinnor satt i klungor i skuggan under träden. Svårt att ta in en sådan händelse i närområdet ...

I princip dagligen nås vi av rapporter om nya områden som drabbas av den fruktade sjukdomen Denguefeber. Hittills har 27 personer dött av den, och de flesta av dem är barn, eftersom det oftast är barn som smittas genom myggan Aedes aegypti. På vissa sjukhus i landet är alla platser upptagna av de mest drabbade av denna sjukdom, som man kan få i form av fyra olika typer. Allt mellan influensasymton med värk i kroppen, till inre blödningar som ofta leder till döden. Dengue innebär stor respekt för myggor, då ett litet stick kan vara avgörande!
Efter de senaste regnen har myggorna nu blivit fler, och det är ett ständigt smällande med flugsmällan för att hålla dem borta så gott det går.

Idag larmas nu också om att fallen av Leptospirosis ökar, och även den skördar sina offer; hittills i år 34 döda. Även denna sjukdom på grund av regnen. Bakterien tar sig in i huden om man t ex är barfota eller går i tunna badskor där vatten och lera blandats med råttors och andra smittade djurs urin.

Bara några få mil bort från oss har en stor soptipp i veckan hamnat i fokus. Den började brinna utom all kontroll och den enorma rökpelaren kunde ses långa vägar. Folk i massor evakueras bort från den giftiga röken, men trots det, rapporterar media, är det många som stannar kvar och försöker skydda sig med kläder och textiler att andas i. Att man inte ger sig av beror oftast på den höga risken för att tjuvar då ska lägga beslag på hemmets alla ägodelar, hur få de nu än är.
Ännu en orsak att stanna är att då nu allt brinner frigörs metaller och järn mer effektivt ur sopberget, material man kan få pengar för. Brandområdet är ca 500 kvadratmeter stort och lågorna på vissa håll ca 8 meter höga.
Området heter Haina och är internationellt känt på grund av sina föroreneningar. År 2006 räknades platsen som en av de tio mest förorenades platserna i världen pga återvinning av bilbatterier. Då hade platsen också den högst uppmätta nivån av blyförgiftning i världen. Rapporter om hög andel missbildade barn dyker upp i media ibland. Nu brinner den enorma soptippen och förgiftar människor och miljö ännu mer.

I Haiti tilltar protesterna märkbart.
Målet är nu att avsätta presidenten och varje dag rapporterar TV och tidningar om vad som sker. Idag informerar även svensk media genom svt här.
Mer information om krisen i Haiti finns i ett tidigare blogginlägg här.

Mycket finns att nämna och informera om, men nu väntar den nya dagen här i Palavé på mig. Många av våra vänner och grannar här i Palavé har direkt koppling till Haiti. Där i upplopp och oroligheter finns föräldrar, där finns barn, släktingar och vänner. Oron för de sina ligger där och gror under ytan och man hör det i samtalen. Oron för denguefeber är märkbar och nära här i bateyen. När någon får feber går genast rykten om dengue tills provtagning visat sig ge negativt utslag. Vad har vi att göra i denna situation av ständiga behov, mer än att finnas som medmänniskor, finnas som stöd för den enskilde, finnas för att dela med oss av det vi har till den som behöver?
Jo, idag ska lokalen städas och förberedas inför barnmöte kl 16, Veronicas bibelgrupp klockan 17, och vidare väckelsemöte 18.30. Vi har ett levande evangelium om en levande Jesus Kristus att dela med oss av, det är vårt primära uppdrag och fokus!

Karin Vidén