söndag 22 september 2019

Det finns en hållbar utveckling

Det finns en hållbar utveckling


Grannlandet Haiti, bara 25 mil västerut från Santo Domingo och tre timmars bilresa, befinner sig just nu återigen i turbulens och politiska oroligheter. Som alltid då protester och demonstrationer sätter fart, förstärks miltärbevakningen utmed gränsen till Dominikanska republiken, och den traditionella gränshandeln vissa dagar i veckan, ställs in.
Foto: www.elcaribe.com.do

Protesterna inleddes igen i måndags, då grupper ledda av oppositionspartier gick ut på gatorna och gav röst för sin frustration och ilska över att bensin och diesel inte längre går att få tag på; helt slut sedan mitten av augusti. Huvudstaden Port-au-Prince är som lamslagen från vardagligt liv då bråk och skjutningar tagit över. Skolor, affärer, företag, kollektivtrafik – allt är stängt. Demonstranterna kräver president Jovenel Moises avgång genom att skandera: "Antingen han vill eller ej, måste han avgå!" Dock har de ännu inte nått fram till presidentpalatset ...

Genom att bränna bildäck ute på gatorna sprider man upploppet även till andra orter och städer, och ämnar inte ge sig. Den Nationella Polisen (PNH) bemötte igår med tårgas och skottlossning, vilket ledde till stenkastning från demonstranterna, och både bilar och butiker fick sina fönster krossade. En person dog, och flera har skadats!

Grundorsaken är också den att man kräver att rättegång ska inledas mot inblandade i en stor korruptionshärva med Petrocaribe som sammanhållande länk. En lång och komplicerad historia som går att läsa mer om här.

Gårdagens demonstration sammanföll med årsdagen av Jean Jacques Dessalines födelsedag. Han föddes som slav men kom att bli den som ledde landet fram till självständighet 1804; fritt från kolonisation och slaveri under Frankrike. Samme Dessalines beordrade samma år också ”massakern på Haiti”; en etnisk rensning mot den vita franska befolkningen.

I en av de dominikanska nättidningarna läser jag idag hur man beskriver situationen på Haiti: ”Landet står inför en allvarlig socio-politisk och ekonomisk kris, som dagligen förvärras på grund av depreciering av den nationella valutan, gourden. Samt genom återkommande manifestationer, inflation och osäkerhet.”

Påverkar detta Dominikanska republiken? Absolut. Fler och fler haitier tar sin tillflykt hit, samtidigt som fler och fler också deporteras härifrån … I förlängningen en ohållbar situation. Men sådan är denna vår värld; dömd under en ohållbar utveckling!
Det är ”inne” och trend att verka för ”hållbar utveckling” speciellt med tanke på klimatet. Detta sprider sig i dagarna som en löpeld över vår värld och placerar Sverige i fokus som föregångare. En världsvid rörelse som samlar en hel ungdomsgeneration omkring ”det goda”, och för en jord att leva på. Människans orättfärdiga leverne visar nu sitt oundvikliga resultat och en hel mänsklighet står rådlös. Men Jesus kommer, det är framtid och hopp, och må vi därför verka så länge vi kan för att människor ska ta sin tillflykt till honom som kan frälsa för tid som är och för evighet!
Den enda hållbara utveckling som är värd namnet, är den frälsning människan får ta emot genom tro på Jesus Kristus. Där inleds en hållbar utveckling som håller ända in i evigheten! 

Karin Vidén