lördag 7 september 2019

Bibelstudiet

Bibelstudiet


Tisdagkvällen är vikt för bibelstudium. Så har det varit sedan jag första gången 1978 kom till Maranataförsamlingen, och så är det än idag. En god vana som på ett naturligt sätt förts över att gälla även här på missionsfältet.


Att studera Guds ord tillsammans med syskonen här i Palavé innebär att ca en tredjedel av skaran som samlas inte kan läsa i bibeln även om man har en med sig. Analfabestism och språksvårigheter på grund av att man har den haitiska kreolen som sitt modersmål är vanligt. Men en grupp ungdomar och ännu några i gemenskapen läser gärna högt det kapitel som är på tur.

Det var så att redan tidigare i år inledde Nicholas Vidén en bibelstudieform som kom att bli mycket omtyckt bland syskonen, och som de troget hållit fast vid under hela sommarperioden då ingen av oss från församlingen i Sverige varit på plats här. Varje tisdag läses ett kapitel i bibeln, några versar var, och därefter har någon en enkel sammanfattning och reflektion av innehållet.
I tisdags satt vi samlade tolv personer och några av våra unga vänner inledde läsandet. En efter en reser de sig upp och läser sina verser. Vi var då framme vid Romarbrevet 4 och det är ju nu inte helt enkelt att ta in och förstå allt. Men i ett land som detta där kristendom ofta antingen är katolsk, eller fylld av regler som måste hållas för att du ska betraktas som kristen, är denna undervisning så oerhört värdefull: Frälsning av nåd, och inte på grund av gärningar. Rättfärdiggörelse genom tro!
Broder Sean Ureña höll ett levande och förklarande sammanfattande tal i dialogform där flera var engagerade i att få bibelordet och undervisningen begriplig. Mycket givande och välsignat!
På tisdag är det dags för kapitel 5, men först en inledning med repetition av det fjärde.
Guds Ord är i sanning levande! Amen!

Karin Vidén